התקפי חרדה: דברים שכדאי לדעת

המילה 'חרדה' יכולה להיתפש כסתמית או לא משמעותית, זאת עבור מי שלא חווה חרדה על בסיס קבוע. בעוד שישנם הבדלים משמעותיים בין חרדות לפחדים. מי שסובל מחרדות באופן כרוני וקבוע, ירגיש – במשך תקופה ארוכה – פחד אמיתי ממשהו רע שיכול להתרחש, כמו גם חשש מאירועים חשובים. מי שסובל מההפרעה – עלול לעסוק בפחד יום יומי מחשיפה לקהל: פחד מיציאה למקום עבודה קבוע: חרדה חברתית וקיומית: ואף פחדים כה גדולים עד שהם יובילו להיעדר תפקוד יום יומי.

יותר מורכב ממה שחשבתם

מלבד הפחד שטמון עמוק במחשבה ובנפש – יסבול מי שחרד באופן קבוע, גם מתסמינים פיזיים שמגיעים לצד התקפי חרדה, כמו: הזעה תכופה, מיחושים בחזה ובידיים, רעידות, סחרחורות ודפיקות לב מואצות. בסופו של דבר, ובהיעדר טיפול מתאים: החרדה תהפוך גם לדיכאון. אז מה חשוב לדעת על חרדות? במקומות מקצועיים, למשל במכון חיבורים, אפשר לקבל תשובות מדויקות, וגם טיפול מתאים.

שכיחות ומספרים

הפרעות חרדה מוכרות כמעט בכל מקום בעולם, בעוד שמההפרעה סובל אחוז אחד מכלל אוכלוסיית העולם. האחוזים כוללים הפרעות חרדה המלוות בדיכאון. בישראל ישנם רבים שלוקים בחרדה שנובעת מחשש ממשהו רע שיכול להתרחש, תוך שהתופעה נפוצה בקרב 25 אחוזים מהאוכלוסייה.

עזרה לחרדה

התקפים

התקפי חרדה יכולים לקרות בכל סיטואציה ובכול מקום, בעוד שהם מלווים בפחד קשה ועמוק, בפעימות לב מוגברות, תחושה של התקף לב, כאבים בחזה, רעד, הזעה וכדומה. בזמן התקף, רצוי לתרגל נשימות ומדיטציה, או לתרגל שיטות טיפול שנלמדו. במקרים קשים – יש להגיע למרפאות חירום כדי לקבל טיפול או להיעזר בכדורי SOS (זאת במידה ואתם מטופלים תרופתית, ויש לכם מרשם לכדורים מתאימים). עם זאת, מי שלא בטוח כי מדובר בחרדה או לא אובחן בעבר: מומלץ שיתחיל עם אבחנה, וזאת דרך טיפול בקופת החולים או במכון המומחה לטיפול בחרדות.

אבחנה

אבחנת חרדה ודיכאון חייבת להיעשות על ידי מומחים כמו פסיכולוגים, פסיכיאטריים ומטפלים. חשוב לדעת, כי חרדה היא פחד טבעי אך גם אובססיבי, זאת משום שמי שסובל ממנה חושש באופן קבוע מהתרחשויות נוראיות. דבר כזה יכול לגרום להפרעות שינה, שיבוש של חיי היום יום ולבעיות בתפקוד. לכן לא כל פחד, מאובחן כחרדה, ולשם כך דרוש אבחון מקצועי.

חשוב לדעת כי הפרעת החרדה, נחלקת למספר סוגים בין היתר הפרעה מוכללת, הפרעה כפייתית הידועה גם כ OCD, חדרה בעקבות פוסט טראומה, חרדה חברתית, חרדת בחינות והאחרונה היא 'פוביה' – פחד אשר נגרם בשל פחד מגורם ספציפי.

גורמים

הגורמים לחרדה הם מגוונים ומשתנים מאדם אחד לשני. ובכול זאת נמצא כי מי שסובל מההפרעה חווה טראומה כלשהי בילדות. רבים שמתמודדים עם הבעיה, מוצאים עצמם בחששות מתמידים עקב התבגרות בבית שלא הצליח להכיל רגישות יתר או בעיתיות כזאת או אחרת, כמו גם בקרב אנשים שלא קיבלו תמיכה ממשית בתהליכי ההתבגרות והחברות.

טיפול

ישנם טיפולים מסוגים שונים שיכולים לסייע באופן משמעותי! ביניהם: טיפול התנהגותי קוגניטיבי, טיפול ביופידבק, וטיפול באמצעות פסיכותרפיה. רבים שמתמודדים עם חרדות, מקבלים מאנשי מקצוע כלים להתמודדות עם החרדה וההתקפים, ודרכים להשקטת פחדים ומחשבות טורדניות. בכך אפשר למתן את הרגשות הקשים ולהנות מחיים איכותיים יותר.