תזונה נכונה לאחר ניתוח בריאטרי

ניתוח בריאטרי, ברמת ההגדרה, הוא ניתוח המיועד לטפל במצב הבעייתי אך הדי נפוץ של השמנת יתר "חולנית". בין הניתוחים הנפוצים בשדה המשחק ניתן למנות הצרת קיבה, שרוול קיבה, מעקף קיבה ועוד. הניתוחים האלו יכולים להביא להפחתה משמעותית במשקל הגוף שלנו תוך פרק זמן מינימלי, אבל ברור כיום שלא מדובר בפתרון קסם. על מנת לשמור על התוצאות שמקבלים דרך הניתוחים, כמו גם למנוע סיבוכים בריאותיים כתוצאה מהם, חשוב להקפיד היטב על התזונה שאנחנו צורכים אחרי הניתוח.

למרות שלכל ניתוח בריאטרי יש חוקים משלו לגבי מה כדאי לאכול, באיזה אופן ובאיזו כמות, עדיין יש מספר קווים כלליים שכדאי לסמן. המאמר הבא יעשה לכם קצת סדר בבלאגן, גם אם את התפריט התזונתי עצמו חשוב להתאים לעצמכם לאחר באמצעות איש מקצוע.

תזונה נכונה לאחר ניתוח בריאטרי

שלבים שונים של הסתגלות

מערכת העיכול עוברת "טראומה" לא פשוטה בניתוח בריאטרי, וההתאוששות שלה אינה דבר של מה בכך. תפריט התזונה צריך להיבנות בצורה הדרגתית, תוך הקפדה על מספר שלבים. בשלב הראשוני – לרוב עד יומיים לאחר הניתוח – האכילה אסורה ואנחנו יכולים להכניס לגוף שלנו נוזלים בלבד. מים הם מובנים מאליהם, ולצידם ניתן למנות מרק צלול (בטמפרטורה פושרת), מיצי פירות או ירקות מדוללים, ג'לי וכן הלאה. חיוני לשתות בצורה איטית ככל האפשר, תוך הקפדה על לגימות ספורות בכל פעם.

השלב השני מתחיל מיד לאחר מכן ונמשך בדרך כלל עד כשבוע לאחר הניתוח. כאן תפריט התזונה מתרחב מעט וכולל שתייה נוזלת אמנם, אך כזו הנחשבת לסמיכה יותר. חלב, יוגורט, מיצים בריכוז גבוהה יותר או תוספי מולטי ויטמין ניתנים לצריכה בתקופה זו, אך רק כאשר מקפידים על כמויות קטנות של שתייה בכל פעם.

בשעה טובה: שלב הטחינה

לאחר ההתבססות על נוזלים בלבד, אפשר בשלב הבא לעבור למזון טחון. בשלב השלישי, הנמשך בדרך כלל בין השבוע השני לשלישי שלאחר הניתוח, יכולים להיכנס לתפריט התזונה חלבונים למיניהם (דוגמת מוצרי חלב רכים, בשר טחון), ירקות או פירות מבושלים (וטחונים), דייסות עם כמות נמוכה של סיבים ועוד. גם כאן חשוב שהצריכה לאורך היום תהיה מאוזנת באופן יחסי ושבכל פעם ניקח כמויות קטנות ככל האפשר. חיוני לעשות הפרדה בין השתייה לבין האוכל, כלומר, לא לשתות בחצי השעה שלפני או אחרי הארוחה.

בשלב הרביעי – החל משבועיים ועד לחודש לאחר הניתוח בדרך כלל – התפריט יכול להתרחב עם מאכלים רכים. בין היתר מדובר כאן במאכלים דוגמת בשר מבושל רך, גבינה לבנה, פירות וירקות מבושלים (דוגמת תפוחי אדמה, בטטה או דלעת), מרק עוף (תוך הפרדה בין שתיית המרק לבין אכילת העוף והירקות) ועוד. המומחים ממליצים שלא לצרוך בשלב הזה ירקות ירוקים בעלי עלים, אלא לאחר בישול מאסיבי וטחינה שלהם.

מתקרבים לחזרה לשיגרה

השלב הבא, לרוב כחודש עד חודשיים ממועד הניתוח, ניתן להמשיך להתקדם למסע שלנו לעבר האוכל ה"רגיל". האוכל הרך שניתן לצרוך בשלב הזה כולל בשרים רכים יחסית (עוף בתנור או דג מבושל עונים על ההגדרה הזו), חביתה, פירוק וירקות בחיתוך דק ועוד. אפשר להגדיל את צריכת הפחמימות, ביניהן פתיתים, פסטה, אורז או לחם אחיד. הקפידו על לעיסה ממושכת ו"איכותית".

לאחר פרק זמן של כחודשיים-חודשיים וחצי אפשר לחזור לאכול בצורה רגילה, אם כי חייבים לעשות זאת תוך כדי אימוץ הרגלי אכילה נכונים והקפדה עליהם. גם כאן מומלץ להיות עם האצבע על הדופק (או ליתר דיוק הבטן), לא לצרוך בצורה "אובססיבית" מאכלים אהובים שנאלצתם להימנע מהם עד כה ולהיזהר מצריכה מאסיבית של מאכלים הגורמים לגזים או כוללים סיבים "קשים".

לקריאה מורחבת: עוד על ניתוחים בריאטרים.