בוטנים קלויים או אמריקאים: מה מברכים על אגוז האדמה?

אגוז האדמה, הבוטן מגיע במקור מאמריקה הדרומית. הבוטן הוא בסיס להמון מאכלים שכולנו אוהבים כמו חמאת בוטנים, חטיפי גרנולה וכמובן הבמבה שלנו. מה ההבדל בין בוטנים לאגוזים ומה מברכים עליהם? מה מברכים על חמאת בוטנים או על בוטנים אמריקאיים? כל התשובות בהמשך.

אגוז האדמה הוא למעשה זרע חד שנתי של הצמח ארכיס תת-קרקעי. זרעי הצמח, הבוטנים מתפתחים בתוך התרמיל כאשר ניתן למצוא עד שלושה זרעים בכל תרמיל. כדי שהזרעים יתפתחו כראוי, אגוז האדמה זקוק לקרקע רכה וקלה יחסית. אם תרצו לדעת מה מברכים על בוטנים תוכלו לקבל תשובה באתר משיב כהלכה ובנושא זה יתמקד המאמר.

אגוז האדמה

אגוז האדמה גדל בעיקר בשטחים פתוחים באזורים חמים יחסית. בישראל הוא מגודל במספר אזורים, כולל גם בנגב. החקלאים הישראלים הצליחו ליצור גידולים מסחריים של אגוז האדמה באזור הנגב למרות אדמת הלס הקשה באזור זה. אגוז האדמה נצרך בישראל בעיקר בגרסת הבוטנים הקלויים אך יש במידה פחותה, גם צריכה של הבוטנים בתוך התרמיל ובממרחים.

בין בוטנים לאגוזים

כאמור, במאמר זה אנו עוסקים באגוז האדמה בהקשר היהודי וההלכתי של הנושא וננסה לענות לגבי השאלה מה מברכים עליו. מוסכם בין הפוסקים כיום, כי על בוטנים קלויים יש לברך בורא פרי האדמה. כפי שציינו למרות השם שניתן לו, הבוטן אינו אגוז אלא מין של קטנייה והוא גדל מתחת לאדמה. לכן בניגוד לשאר האגוזים שנחשבים פרי העץ, הבוטן הקלוי הוא פרי האדמה.

 

 

שיטות הלכתיות שונות

ניתן כאמור למצוא גם בוטנים לא קלויים, הן כשהם עדיין בתוך התרמיל והן כשהם כבר קלופים. לגבי מהי הברכה הראשונה שיש לברך על בוטנים לא קלויים יש שיטות שונות בהלכה. יש שסבורים שיש לברך עליהם בורא פרי האדמה בדיוק כמו עבור בוטנים קלויים ויש שסבורים שברכתם הוא שהכול נהיה בדברו.

לא הגיעו לעיקר פריים

העמדה הגורסת שעל בוטנים לא קלויים יש לברך שהכול מסבירה זאת בכך שמכיוון שהדרך המקובלת לאכול בוטנים הוא כשהם קלויים, בוטנים שטרם עברו קלייה לא מוגדרים במבחינה הלכתית ככאלה שהגיעו לעיקר פריים. לכן הם אינם ראויים לברכת בורא פרי האדמה ויש לברך לפני אכילתם ברכה ראשונה של שהכול נהיה בדברו.

מודעות לבריאות

הפוסקים הסבורים שגם על בוטנים לא קלויים יש לברך בורא פרי האדמה מצדיקים זאת, בין היתר בעלייה במודעות הציבורית בחשיבות לאכילת דברים בריאים וההבנה שבוטנים קלויים פחות בריאים. למרות שמרבית האוכלוסייה עדיין מעדיפה את הבוטנים הקלויים, מכיוון שיש רבים שבמודע מעדיפים את הבוטנים הלא קלויים, ניתן לברך עליהם ברכת בורא פרי האדמה.

בוטנים אמריקאים

הברכה האחרונה לאחר אכילת בוטנים בין קלויים או בתוך התרמיל היא בורא נפשות. שאלה הלכתית נוספת לגביה אם תרצו לדעת מה מברכים על בוטנים תוכלו לקבל תשובה באתר משיב כהלכה נוגע לבוטנים אמריקאים. בהלכה נפסק שבניגוד לבוטנים קלויים רגילים, בבוטנים אמריקאים הקמח שבציפוי הוא חלק ממרכיבי המאכל ולכן יש לברך עליהם ברכת מזונות.

מה לברך על חמאת בוטנים

מאגוז האדמה מייצרים גם ממרחים שונים לרבות חמאת הבוטנים הפופולרית. הברכה הנכונה על חמאת בוטנים תלויה בסוג הממרח ואם הוא מכיל חתיכות של בוטנים או שהוא במרקם חלק. אם המרקם חלק ואין חתיכות בוטנים בתוכו, מוסכם בהלכה שיש לברך עליו שהכול. כאשר יש חתיכות בוטנים בממרח הדעות חלוקות ויש הסבורים שיש לברך טרם האכילה בורא פרי האדמה.

ברכה נכונה לאכילה יהודית

לסיכום, במאמר זה הרחבנו לגבי הברכות שיש לברך על אגוז האדמה. כפי שציינו במאמר, על בוטנים קלויים יש לברך בורא פרי האדמה ועל בוטנים אמריקאים מזונות. על בוטנים לא קלויים ישנם שיטות שונות ויש הסבורים שברכתם גם כן, בורא פרי האדמה ואחרים שטוענים שיש לברך עליהם שהכול נהיה בדברו. לגבי הברכה הנכונה לכל מאכל נוסף כנסו לאתר משיב כהלכה.