כך תזהו הפרעה בוויסות החושי אצל הילדים שלכם

מהי בעצם הפרעה בוויסות החושי? החל משלב הינקות, לומדים בני האדם על הסביבה שלהם באמצעות חמשת החושים. דרך המגע הם לומדים מה עושה כל דבר, באמצעות השמיעה הם לומדים להתבטא, חוש הראייה מאפשר להם להבין איך נראה העולם ובאמצעות הריח הם לומדים על הסביבה שלהם. בדרך הזו, לא רק שהם מכירים את העולם על בוריו, אלא הם לומדים בנוסף על אינטראקציות חברתיות ובעצם כיצד להתנהג בסיטואציות שונות. במצב של הפרעה בוויסות החושי אצל הילדים, הילד מתקשה לווסת את המידע שמגיע אליו באמצעות החושים. זה יכול לבוא לידי ביטוי למשל בשמיעה חזקה או חלשה מדי של צלילים, בתפיסת מרחק שגויה של העצמים שהוא רואה או בתחושה לא פרופורציונלית במגע עם אובייקטים. למשל, נגיעה עדינה ונעימה עשויה לחוש כמו מכה חזקה, או לחלופין מגע כואב עשוי להרגיש כמגע עמום ולא חזק. למרבה המזל יש מה לעשות, אך ראשית יש להבין אם הילד אכן סובל ממצב כזה ואם יש צורך לגשת לאבחון. הנה כמה דרכים בהם תוכלו לזהות מצב של הפרעה בוויסות החושי.

חשיפה למגע עם חומרים שונים

במקרים רבים, הפרעה בוויסות החושי אצל ילדים באה לידי ביטוי במגע ובגילאים הצעירים זו הדרך הטובה ביותר לקבל פידבק מהילד ולנסות להבין כיצד הוא מגיב למגע. מומלץ מאד לחשוף את ילדכם מגיל צעיר לחומרי יצירה שונים. על החומרים שצריך לתת להם להיות שונים ומגוונים, כך בעצם מגורה חוש המישוש שלהם בצורות שונות ואתם תוכלו לקבל אינדיקציה לדרך בה הם מגיבים. בחרו בחומרים שונים כמו פלסטלינה, חול קינטי, מוצרים אפשר לגזור ולהדביק, ערכות יצירה וכן הלאה וודאו כמובן שמה שאתם מביאים להם מתאים לגיל שלהם.

כך תזהו הפרעה בוויסות החושי- אצל הילדים שלכם

היגיינה

נושא ההיגיינה הוא אינדיקטור מצוין להפרעה בוויסות החושי אצל ילדים ותינוקות. שימו לב אם לילד שלכם יש רתיעה מפעולות מסוימות כמו חפיפת הראש במקלחת, צחצוח שיניים, שטיפת פנים וגזירת ציפורניים. בנוסף, בדקו אם הילד אדיש למצב בו פניו או ידיו מלוכלכות או כאשר הוא לבוש את בגדיו בצורה לא נכונה. בפעוטות, נסו לשים לב אם הפעולה של החלפת חיתול גורמת להם לאי נוחות ולרתיעה.

שינה ואכילה

בררנות שחוזרת על עצמה עם אוכל ובייחוד כשמדובר על מרקמים מסוימים, הטמפרטורה בה מגיע המזון וטעמים מסוימים עשויים להעיד על הפרעה בוויסות חושי. בנוסף, שימו לב לדחיסה מופרזת של אוכל לפה ולחוסר מנוחה בזמן הארוחה. בשינה, נסו לשים לב לקושי להירדם באופן קבוע במגע עם סמיכות או מצעים במרקם מסוים.

אירועים חברתיים

כאמור, הפרעה בוויסות החושי מקשה על השתלבות במצבים חברתיים. שימו לב אם הילד מתקשה להתרכז באירועים חברתיים והפעלות, בקושי להתחבק ולהתקרב להורים ולקרובי המשפחה או להתנהגות אלימה בזמן פעילות חברתית.  נסו לסייע לילדים ככל הניתן, ולו באמצעות מגוון הפתרונות שצוינו מעלה. בהצלחה.